به جرات میتوان گفت یادگیری جدول تناوبی عناصر شاهکلید بسیاری از تستهای شیمی کنکور است. اگر دانش آموزان به خوبی بر جدول تناوبی مسلط شوند، میتوانند به سرعت به پاسخ صحیح تستها دست یافته و درصد شیمی خود را بالاتر ببرند. این سرعت پاسخگویی به سوالات چه بسا باعث صرفه جویی در وقت شده و زمان برای سایر تستها زیر حفظ شود.

هشت گروه اصلی جدول تناوبی و همچنین ردیف اول عناصر واسطه از جمله عناصر ضروری برای یادگیری است. حفظ کردن مکان این عناصر در جدول باعث میشود که به راحتی و بدون صرف وقت زیاد به مفاهیمی چون تغییر شعاع اتمی، عدد اکسایش، شماره گروه و تناوب و مقدار واکنش پذیری عناصر با سرعت زیاد دست یابیم. هرچند نیازی به حفظ جدول تناوبی با عدد اتمی آنها نیست اما یادگیری گروه هیجدهم به همراه عدد اتمی آنها ضروری است. گروه گازهای نجیب برای یافتن شماره گروه و تناوب و همچنین نوشتن آرایش الکترونی فشرده عناصر، به عنوان شاخص عمل میکند.

روشهای مختلفی برای یادگیری جدول تناوبی ذکر شده است. برخی به دنبال آهنگ جدول تناوبی فارسی هستند تا بواسطه ملودی آن بتوانند از روش شنیداری موفق به حفظ جدول تناوبی شوند. اما اشکال بزرگ این روش این است که یک دید کلی از جدول تناوبی به شخص داده نمیشود و فقط نام عناصر به صورت پشت سر هم حفظ میشود که فاقد کارایی لازم برای پاسخگویی به سوالات است. برخی چون آقای ربیعیان به دنبال رمزگزاری در جدول تناوبی یا به اصطلاح کدینگ جدول تناوبی هستند و برای گروهها جملات مضحکی را ابداع کرده اند تا به واسطه آن دانش آموزان عناصر هرگروه را حفظ کنند. این روش علاوه بر اینکه خنده دار و غیر علمی است، در عمل چندان هم کار آمد نیست. چون اکثر اشعار و عباراتی که ساخته شده بر اساس حرف اول عناصر است و عناصر زیادی در جدول وجود دارد که حروف اول انها یکسان است. از طرف دیگر حفظ کردن این همه جملات بیمعنی خودش دردسرهای بیشتری دارد. نمونه ای از این رمزگزاری را در زیر می بینید.

گروه 1:هلینا که رب ساز فرانسه است.

گروه2:به منیزه بگو کاسه رو با رنده بیاره.

گروه 13:بهت زده کرده عالمو،گاندی هند ترور شده.

گروه 14 :(حالا می گه کی؟)کسی که ژرمانیه،قلع و سربشو داده.

گروه 15 :نه پاک نمی شه اسب،صابون بیار.

گروه16:استادو صدا کن.داره تلفنی صحبت می کنه.

گروه 17 :فریاد.کلمو برد،آی استامینوفین بیار.

گروه18:هی،نگاه عارفانه کردمت زیبای رند.

گروه واسطه:ایستگاه تی وی کرمان فیلم کمدی نیکو زنمه نشون می داد

tablig

همانطور که میبینید این روش در خوشبینانه ترین حالت فقط باعث حفظ شدن عناصر هر گروه میشود اما باز هم دید کلی از کل جدول را به ما نمیدهد. به طوری که اگر بپرسیم فلان عنصر در کدام گروه قرار دارد؟ کمتر کسی میتواند با این روش جواب صحیح بدهد.

اساتیدی چون آقای آقاجانی که سابقه تدریس این جدول را دارند نیز فقط نکات مهم جدول تناوبی را بیان میکنند و نحوه بخاطر سپاری را به عهده دانش آموز میگذارند.

اما جدیدترین روش آموزش و یادگیری جدول تناوبی، آموزش به وسیله نرم افزارهای تعاملی است. نرم افزار آموزشی کهکشان، تنها نرم افزار ایرانی است که به طور تخصصی به آموزش جدول تناوبی عناصر میپردازد. این برنامه به صورت هوشمند و شبیه بازیهای مرحله ای طراحی شده است. جذابیت های بصر ، حس رقابت و تمایل به حل مسئله باعث تشویق دانش آموز به ادامه آموزش میشود. این برنامه که بر اساس اصول علم روان شناسی طراحی شده، بعد از حداکثر 3 بار اجرا، تمامی مفاهیم مربوط جدول تناوبی عناصر را در ذهن کاربر حک میکند.

این برنامه در دو نسخه نمایشی و اصلی تولید شده است. توصیه میشود ابتدا نسخه نمایشی دانلود و استفاده شود و در صورت رضایت ، نرم افزار اصلی خریداری شود.